Roming savjeti

m:tel savjet korisnicima - Korišćenje mobilnog interneta u romingu

Molimo m:tel korisnike da se u cilju izbjegavanja neočekivanih troškova prilikom korišćenja usluga mobilnog interneta dok borave u inostranstvu s dužnom pažnjom pridržavaju savjeta proizašlih iz dosadašnjih iskustava.

Kako bismo vam na vrijeme ukazali na veću potrošnju i moguće neočekivane troškove u romingu, m:tel će vam nakon potrošnje od 100 KM poslati SMS obavještenje, a ukoliko vaši troškovi  prouzrokovani korišćenjem mobilnog interneta u romingu pređu iznos od 300 KM, konekcija će se raskinuti i dalje korišćenje biće vam onemogućeno do kraja tekućeg mjeseca. U slučaju da želite i dalje koristiti mobilni internet u romingu, bez obzira na veću potrošnju, neophodno je da pošaljete SMS sadržaja “ROMING” na broj 065 1111 i korišćenje mobilnog interneta u romingu biće vam automatski omogućeno.

m:tel  I pored slanja vašeg zahtjeva za nastavkom korištenja usluge, zadržava pravo da vas kontaktira u cilјu dodatnog obavještenja i izvrši privremeno isklјučenje usluge mobilnog interneta u romingu, kada utvrdi da vaša potrošnja  prelazi prosječnu mjesečnu visinu potrošnje za uslugu prenosa podataka u romingu i na dnevnom nivou prelazi iznos od 300,00 KM, odnosno, na mjesečnom nivou iznos od 600,00 KM.

U iskrenoj namjeri da zadržimo vaše povjerenje, navedenim savjetima i preventivnim upozorenjima, nastojimo izbjeći neželjene situacija, koje se i pored jasno navedenih upozorenja javljuju pogotovo u ljetnim mjesecima:

  • Prije polaska na putovanje van granica naše zemlje, predlažemo da najprije provjerite cijene internet saobraćaja u roamingu, koje su važeće za zemlju vašu krajnju destinaciju, kao i zemlje kroz koje putujete. Naime, cijene saobraćaja u roamingu značajno se razlikuju u odnosu na cijene u nacionalnom saobraćaju.
  • Surfanje internetom (gledanje video zapisa ili download podataka) putem mobilnog telefona prilikom boravka u inostranstvu, naplaćuje se kao roming saobraćaj.
  • Provjerite mobilni aparat zbog mogućnosti uspostave internet konekcije u slučaju automatskog preuzimanja poruka, prijema i slanja MMS poruka i aplikacija. (vremenska prognoza, tačno vrijeme, update aplikacija i sl).
  • Preporuka da se zaštitite od neželjenih troškova za GPRS roming jeste privremeno onemogućavanje usluga GPRS i MMS na mobilnom aparatu dok ste u romingu
  • Preusmjeravanje poziva u slučaju da ste nedostupni ne možete se javiti ili koristite usluge “Slušam te”, može biti veoma korisno. Međutim, preusmjereni pozivi u romingu se naplaćuju po cijeni usluge roaming partnera. Preporuka je dakle, isključiti, odnosno onemogućiti sva preusmjerenja na svom mobilnom aparatu.
  • Opcije “resend” i “redial” su korisne kada želite da Vaša SMS ili MMS poruka sigurno stigne na željeni broj, odnosno da aparat pokušava uspostaviti neuspjeli poziv bez vaše intervencije. U roamingu će se naplatiti svaki pokušaj ponovljenog slanja poruke, odnosno uspješna uspostava automatski ponovljenog poziva koji niste primjetili. Da bi se izbjegli mogući neželjeni troškovi potrebno je isključiti automatske opcije mobilnog telefona "resend" za SMS i MMS poruke, te "redial" za nesupostavljene pozive.

 

Datum objave: 21-03-2012