SS-GB stiže na Pickbox

Ne propustite najnoviju BBC-jevu seriju

Ako znamo nešto o Pickboxu, onda znamo da je njihov odabir i sadržaj u skladu sa svjetskim trendovima. Isti je slučaj i sa novom misterioznom serijom koju ste premijerno mogli gledati na Pickboxu u sklopu naše bogate OPEN IPTV ponude.

OPŠIRNIJE O SERIJI

Radnja se odvija 1941, a nacistička Njemačka upravo je osvojila Veliku Britaniju. To je sve što znamo o projektu na kom se radi već mjesecima, a dobro je skriven od javnosti. Nova BBC-jeva misteriozna špijunska drama SS-GB, zasnovana na istoimenom romanu Lena Dejtona iz 1978, navodi nas na razmišljanje kako bi izgledao svijet da su kralja zarobili nacisti, kraljica i princeza pobjegle u Australiju, a da su britanski radnici postali radna snaga njemačkih fabričkih postrojenja. Osim toga, priča pomalo kontroverzno istražuje psihologiju ljudi koji su se aklimatizovali na svakodnevno prisustvo i kontrolu SS-a.

SEM RAJLI I KEJT BOSVORT U GLAVNIM ULOGAMA

SS-GB ima zanimljive sličnosti sa BBC-jevom uspješnom serijom Noćni menadžer (The Night Manager). Osim što je zasnovana na istoimenom romanu, njen sadržaj je sažet na pet epizoda; pristup koji se pokazao uspješnim. Serija je obezbijedila atraktivnu glumačku postavu: glavnog lika Daglasa Arčera tumači Sem Rajli (Kontrola, Grdana – zla vila, Na putu), a Kejt Bosvort glumi američku novinarku u koju se Arčer zaljubi.

O samoj radnji znamo minimalno: pratimo londonskog detektiva Daglasa Arčera (Sem Rajli) koji se nalazi između dvije vatre – s jedne strane Arčer mora da odgovara novim šefovima koji pripadaju SS jedinicama, a s druge strane se nalazi britanski otpor koji nastoji da svrgne nove strukture. Odlučan u tome da slijedi zakon i zaštiti one koje voli, Arčer istražujući ubistvo nailazi na opasne spletke sa globalnim implikacijama – bez pretjerivanja.

ŠTA BI BILO KAD BI BILO?

Istorijske fikcije umiju da budu veoma zanimljive, kako za osobe koje vole istorijske drame i fikciju, tako i za sve one koji vole da razmišljaju o tome šta bi se dogodilo da su u određenom trenutku reagovali drugačije. Već u prvoj sceni SS-GB-ja jasno je da je riječ o svijetu koji je istovremeno poznat, ali i stran. Bakingemska palata izgleda kao i uvijek, s jednom razlikom – sada je na njoj svastika. Šta bi se dogodilo da su nacisti zaista uspjeli da zauzmu Veliku Britaniju, kako bi svijet danas izgledao, da li biste se uopšte rodili s obzirom na ove promjene prije vašeg vremena? Sve ovo su pitanja koja vas progone dok gledate SS-GB.

Zašto je BBC u tajnosti držao cijeli projekat i kontrolisao informacije koje su dolazile do javnosti? Možda razlog leži u činjenici da ova serija donosi mnoge kontroverze, pobuđuje temu nacionalizma u Evropi, ali i postavlja pitanja koja se nalaze duboko unutar nas samih.

Prva epizoda je već dostupna u Pickbox videoteci, a svaki naredni ponedjeljak pratite zajedno sa nama ovu mračnu, ali i uzbudljivu dramu.

Podsjećamo da sve serije u Pickboxu uvijek stižu samo dan poslije svjetske premijere, te ako i vi želite imati raznovrstan sadržaj na vašim ekranima, uslugu možete aktivirati odlaskom na m:tel prodajno mjesto, ili jednostavno putem Open IPTV glavnog menija: opcija SHOP.

Za pomoć u aktivaciji pozovite korisnički servisa koji radi 24 časa dnevno: 0800 50 000.

Za više informacija o aktuelnoj Open ponudi i drugim Open IPTV sadržajima posjetite stranicu open.mtel.ba.

Datum objave: 28-02-2017